A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Онлайн- семінар у Всесвітній День безпечного Інтернету

Дата: 10.02.2022 11:32
Кількість переглядів: 379

  08 лютого 2022 року у Всесвітній День безпечного Інтернету відбувся онлайн-семінар для класних керівників та педагогів-організаторів на тему «Профілактика суїцидальної поведінки. Медіаосвіта і медіаграмотність, безпечне поводження в соцмережах». Статистика свідчить, що кіберзагрози та ризики, з якими можуть зіткнутися наші діти в цифровому середовищі, набирають обертів та призводять до трагічних наслідків. Звичайно,  заклади освіти не стоять осторонь і відповідно проводять роботу з усіма учасниками освітнього процесу.

 Семінар розпочався з інформаційних повідомлень психолога КУ «ЦПРПП» Маневицької селищної ради Терещенко Лесі Іванівни та голови спільноти педагогів-організаторів, заступника директора Маневицького ЦТДЮ Шишолік Мирослави Степанівни про День безпечного Інтернету, питань Інтернет – етики, безпечного використання Інтернету та важливості проведення заходів направлених на медіаосвіту в освітніх закладах, адже на безпеку поведінки дитини і дорослих в Інтернеті, впливає рівень її медіаосвіченості та медіаграмотності. Тобто вміння поводитися з цифровими технологіями та інформацією: відрізняти правдиву інформацію від неправдивої, корисну від некорисної, маніпулятивну від неманіпулятивної.

До онлайн-семінару була запрошена начальник відділення Маневицького бюро безоплатної правової допомоги Зоря Наталія Миколаївна, яка розповіла про оперативне вирішення питань, що стосуються захисту прав та інтересів учасників освітнього процесу. Наталія Миколаївна надала відповіді на запитання та розповіла про порушення, які можуть спіткати вчителів, батьків та їх дітей, тому що часто фігурантами у судових справах пов’язаних з Інтернетом стають малолітні користувачі соціальних мереж. Проте через вік вони не можуть бути відповідачами, тому відповідальність несуть їхні батьки, яких звинувачують у неналежному виконанні батьківських обов’язків. Разом з психологом на семінарі проаналізували рішення судів України, де батьки несуть покарання та адміністративні стягнення за діяння своїх дітей.

https://dev.ua/news/dytiachyi-instagram?fbclid=IwAR31-EJeuoltidrR37WZ2mF_rNtvIExh5XqYp5m49xy85tjvnjRWdQE4lm0

Щодо популяризації роботи закладу освіти в медіапросторі виступила Сопронюк Тетяна Михайлівна, педагог-організатор, класний керівник, вчитель трудового навчання та образотворчого мистецтва Черської гімназії-філії ОЗЗСО «Троянівський ліцей».

   Про основні правила безпечної поведінки в Інтернеті для підлітків в соцмережах розповіла Демчук Оксана Дмитрівна, вчитель індивідуального навчання, класний керівник Маневицького ліцею №1імені Героя України Андрія Снітка, практичний психолог Черевахівської гімназії.

    Ружицька Оксана Вікторівна, класний керівник, вчитель музичного мистецтва Маневицького ліцею №1імені Героя України Андрія Снітка під час семінару висвітлила одне з найважливіших питань щодо профілактики суїцидальної поведінки серед дітей і підлітків. На жаль, часто у мережах відбувався сплеск небезпечних челенджів, спроб суїциду серед підлітків, прояв  медіанеосвіченості громадян України.  Тому в першу чергу батьки і вчителі мають пояснювати дітям, якої загрози може завдати певний контент у соціальних мережах. У профілактиці підліткових суїцидів вирішальну роль відіграє ступінь довіри між підлітком і дорослим. У дитини має бути можливість поділитися з кимось із дорослих чи однолітків своїми проблемами, сумнівами, болями тощо, тоді кризова ситуація не зайде у глухий кут і може бути подолана. Якщо у підлітка немає довірливих стосунків з батьками, то в його оточенні має бути хоча б одна людина, з котрою можна було б поділитися своїми переживаннями.

https://docs.google.com/presentation/d/1e6al1v1AKwosBKhV7Xmz0W3F5V3WesVq/edit?usp=sharing&ouid=101061477987122950779&rtpof=true&sd=true

  Щиро дякуємо усім, хто був підключеним до онлайн-семінару, адже найбільше багатство вчителя це – знання!

 

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора