A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

19 травня 2022 року відбулося друге засідання розмовного клубу української мови «ГОВІР»

Дата: 20.05.2022 12:47
Кількість переглядів: 473

19 травня 2022 року відбулося друге засідання розмовного клубу української мови «ГОВІР», що діє на базі Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Маневицької селищної ради. У зустрічі взяли участь 14 дорослих та 6 дітей внутрішньо-переміщених осіб - гостей мальовничої Маневиччини, яким небайдужа доля рідного слова.

На початку роботи усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Героїв у війні за волю України.

З метою практичності та вищої результативності робота клубу організована наступним чином: дорослі працюють із фахівцями з питань розвитку українського мовлення, а діти в окремому кабінеті – із психологом. У другій частині заняття з дорослими проводить роботу психолог, а діти зайняті спілкуванням українською мовою.

Перш ніж перейти до практичної частини роботи Оксана Кушко, координаторка клубу, привернула увагу присутніх до чудового свята, яке відзначила Україна у день зустрічі – Всесвітній день вишиванки.  Це важливий день, адже вишиванка – оберіг, що даний Богом лише українцям. Члени клубу щиро вірять, що вишивана сорочка захистить нас і тепер, у ці страшні часи війни, які зроблять незламних українців ще сильнішими. Оксана Леонідівна розповіла присутнім про історію виникнення свята і привернула увагу до зірок та світових лідерів, які, одягнувши вишиванку, проявили свою прихильність та підтримку Україні.

Під час зустрічі Сахнік Ярослава, консультант Центру, звернула увагу присутніх на необхідності підвищувати культуру мовлення. У практичній частині редагували тексти, пояснювали лексичне значення нових слів, намагались замінити часто вживані у мовленні російські слова на українські. Ярослава Олександрівна акцентувала увагу членів клубу на використанні фразеологізмів в українській мові. Для побудови діалогів були використані крилаті вислови Тараса Шевченка та Лесі Українки.

На запит слухачів клубу під кінець практичної частини Оксана Леонідівна опрацювала із присутніми текст пісні Stefania (Kalush Orchestra), пояснила присутнім значення слів та виразів, що належать до галицького діалекту, які використав автор у пісні. Також учасники зустрічі ознайомились із різними видами словників української мови, якими можна користуватись для розвитку  власного мовлення, розуміння невідомих слів та збільшення словникового запасу. Для гарного настрою та приємних емоцій переглянули відео-сюжет про перемогу України на Євробаченні, ще раз пораділи й переконались, що Світ з Україною.

Робота із психологом цього разу була зосереджена на розумінні найвищого рівня  радість людини – щастя. Присутні працювали під заспокійливу музику. Леся Іванівна, психолог Центру, надала слухачам рекомендації щодо розширення можливостей зажити щастям навіть у найважчі часи: порадила зацікавити себе чимось, згадати про своє хоббі, зайняти себе новим заняттям або спілкуванням із новими людьми. Адже чим більше речей цікавить людину, тим більше в неї можливостей для щастя. Леся Іванівна застосувала прийом притчотерапії, який також позитивно впливає і на розвиток українського мовлення слухачів: перш ніж аналізувати кожен учасник мав виразно, із врахуванням розділових знаків прочитати свій текст. Для підвищення самооцінки і позивитивно-емоційного настрою, з метою викликати у присутніх щиру посмішку психологиня застосувала вправу «Дзеркало».

На завершення всі учасники клубу взяли участь у всеукраїнському фото-флешмобі до Дня вишиванки.

Усі вийшли із другого засідання розмовного клубу української мови «ГОВІР» із неймовірними емоціями, щасливими поглядами та обіцянками повернутися іще. Тому впевнено кажемо: ДАЛІ БУДЕ! 

ФОТОАЛЬБОМ ПОДІЇ


« повернутися

Вхід для адміністратора