A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

16 червня відбулось чергове засідання Розмовного клубу "ГОВІР"

Дата: 17.06.2022 13:23
Кількість переглядів: 199

16 червня відбулася чергова зустріч поціновувачів живого спілкування українською мовою.

Цього разу запрошеним спікером стала Віра Миколаївна Цвітенко, голова професійної спільноти словесників, вчитель української мови та літератури Маневицького ліцею №1 імені Героя України Андрія Снітка.  Робота розпочалась із визначення й обговорення емоційного настрою присутніх. Слухачі розглянули поширені етикетні форми української мови, які використовуються в офіційному й неофіційному спілкуванні. Задля закріплення матеріалу розігрували діалоги з різних життєвих побутових ситуацій.

На засіданні пригадали вживання літер «г» і «ґ», що розглядали минулого разу. Один із членів клубу, Пахар Сергій Миколайович, підготував та представив дослідницьку роботу на тему «Як і коли в українській мові з’явився звук [ґ]».

Окрім цього, учасники зустрічі вивчили ряд найуживаніших паронімів, дізнались їхнє лексичне значення й особливості вживання в мовленні. Практично спробували ввести такі слова у речення.

Слухачі разом із Вірою Миколаївною побували на «віртуальній кухні», ввели у власний словниковий запас правильні українські відповідники на позначення предметів кухні. З метою уникнення російської кальки вивчали варіанти правильних слововживань, редагували речення, виправляли лексичні помилки. Також збагачували мовлення цікавими фразеологізмами, практикували їх вживання у повсякденному спілкуванні.

До роботи у 6 засіданні клубу «ГОВІР» були запрошені працівники психологічної служби (психолог та соціальний педагог) Маневицького ліцею №2, Турик Галина Адамівна та Павлюк Лариса Кузьмівна, які продовжили заняття,  використовуючи арт-терапевтичні методики. Зі слухачами клубу була  проведена техніка  колажу «Я і мої мрії», учасники вирізали картинки із журналів які  їм  емоційно подобались і приклеювали їх на папір, створюючи  власні карти  бажань. На закінчення була проведена вправа на релаксацію, яка дозволила понизити рівень напруження у тілі  та  визначити й розвинути свої ресурси.

Щиро дякуємо долученим педагогам за співпрацю, а членам клубу – за те, що відкрили нам свої серця.

ФОТОАЛЬБОМ ПОДІЇ


« повернутися

Вхід для адміністратора