A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Відбулося чергове заняття Розмовного клубу "ГОВІР" у Маневичах

Дата: 27.06.2022 13:56
Кількість переглядів: 194

Відбулося заключне заняття першого етапу роботи Розмовного клубу української мови «ГОВІР» у Маневичах.

Із членами клубу 23 червня працювала досвідчена педагогиня, учитель української мови та літератури Маневицького ліцею №1 імені Героя України Андрія Снітка Віра Миколаївна Цвітенко. Спікерка за допомогою наочності та відео нагадала слухачами правильне слововживання числівників на позначення часу в українській мові. Також присутні повправлялися над практичними завданнями, що спрямовані на сприймання та вивчення особливостей використання імен та по-батькові у формі кличного відмінку в повсякденному мовленні людини.  

До роботи клубу долучилась Капустинська Людмила, вчитель зарубіжної літератури із багаторічним стажем, яка зараз перебуває на заслуженому відпочинку. Безкінечно закохана в літературу Людмила Василівна подарувала учасникам зустрічі поетичну хвилинку.

Члени клубу – говірці – добрі, творчі люди, зі своїми захопленнями та хобі, про які вони часто згадували у своїх діалогах, монологах, власних висловлюваннях. Так, учасниця клубу Таїсія з Харкова познайомила присутніх із музичним інструментом укулеле, показала його чудовий звук, говірці разом співали задушевних та звитяжних українських пісень.

Робота із психологом Лесею Терещенко розпочалася із  вправи «Перекладач», а продовжилася цікавою та веселою усною грою на розвиток українського мовлення «Подорож до Африки». Присутні опрацювали основні джерела  задоволенням життям. Слухачам були надані рекомендації щодо можливостей зажити щасливо і  розвивати у собі позитивне мислення навіть у найважчі часи.

Далі психологиня провела арт-терапію «Подорож», яка для слухачів спрацювала, як заспокійливий, діагностичний і повчальний фактор. Також всі учасники клубу отримали приємні сюрпризи-саморобки – веселі сонечка, створені руками дітей.

Варто зазначити, що група, яка працювала у першому етапі діяльності Розмовного клубу «ГОВІР» була інклюзивною, а роль асистента слухача з особливими освітніми потребами Дениса із Сум успішно виконала психолог Центру Леся Терещенко. І щоб вкотре порадувати й дати змогу відчути себе щасливим, організатори роботи клубу присвоїли саме Денису звання найкращого учасника та нагородили медаллю. Неймовірні емоції хлопця змусили посміхнутися, порадіти й від душі аплодувати усіх присутніх.

Також учасники переглянули захопливий фільм про вільних і змотивованих людей, про себе у клубі, пригадали, як це було, скільки вони пройшли, дізналися та змінилися назавжди. Координаторка роботи клубу Оксани Кушко підготувала підбірку кращих фільмів, знятих за творами української літератури, з описами текстів та посиланнями на відео, що й стало домашнім завданням для говірців.

На завершення учасники зустрічі прослухали власну нову поезію Оксани Леонідівни про рідну Україну та отримали у подарунок збірки поезій із авторським підписом.

Роботу клубу говірці завершили тематичною фотосесією, присвяченою державному святу Дня Конституції України, яке у даний час має надважливе значення для українців.

Щиро дякуємо усім педагогам та психологам, які не залишились осторонь та брали безпосередню участь у роботі Розмовного клубу української мови «ГОВІР», чим підтримали наших людей, що постраждали через війну, та зробили великий вклад у розвиток їх українського мовлення, а відповідно – мови й культури самої України.

ФОТОАЛЬБОМ ПОДІЇ


« повернутися

Вхід для адміністратора