A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Тривалість основної щорічної відпустки педагога знову може становити 56 днів, як і раніше до війни в Україні

Дата: 21.07.2022 11:11
Кількість переглядів: 146

В Україні вчителям повернули попередню тривалість щорічної основної відпустки.

Відповідний законопроєкт №7251 Верховна Рада ухвалила 1 липня 2022 року у другому читанні. Пізніше Президент Володимир Зеленський підписав вище згаданий  проєкт Закону, який набув чинності 19 липня 2022 року.

Закон № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» передбачає, що освітяни можуть мати 56 днів щорічної основної відпустки під час воєнного стану.

Раніше, за встановленою нормою, на час воєнного стану ця відпустка у вчителів мала тривати не більше 24-х днів.

Утім, рішення про термін відпустки буде залишатись за керівництвом закладу освіти. За рішенням роботодавця основна щорічна відпустка може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік. 

Також, у період дії воєнного стану невикористані дні щорічної основної відпустки за попередні роки роботи не надаються. Такі днів відпустки можуть надаватися працівникам лише після припинення або скасування воєнного стану.

Нові умови з’явились і стосовно надання працівникам відпустку без збереження заробітної плати. Згідно із новим Законом, у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку.

Такі норми вступили в дію із 19 липня 2022року.

Отож, тривалість відпусток педагогів може становити 56 днів, як і раніше до війни в Україні, але обов'язково за відповідним рішенням керівника закладу освіти.


« повернутися

Вхід для адміністратора