A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Відбулася зустріч  спільноти  шкільних бібліотекарів закладів освіти Маневиччини «Від творчого бібліотекаря до компетентного користувача»

Дата: 10.04.2023 12:47
Кількість переглядів: 48

Читати треба для того ,щоб повноцінно жити:

пізнавати, отримувати освіту, спілкуватися, розв’язувати

складні життєві проблеми, переживати різні

психологічні стани, радіти, співпереживати, дивуватися.

 

На сьогодні, на жаль, громадськість дійшла висновку, що підростаюче покоління майже повністю втратило інтерес до читання. Наша держава, суспільство, кожна родина повинні докласти багато зусиль, щоб повернути дітей до книги, сформувати інтерес до читання. А опорою для розвитку національної політики з підготовки читання є бібліотеки, зокрема шкільні.

Дуже важливо на сьогодні знайти цікаві форми популяризації книги, привернути увагу дитини до бібліотеки. Шкільні бібліотекарі використовують нові, цікаві, активні, нетрадиційні форми роботи. Над цим працювали на зустрічі  спільноти  шкільних бібліотекарів «Від творчого бібліотекаря до компетентного користувача», яка відбулася в  Оконському ліцеї 07 квітня 2023 року, відповідно до плану роботи Маневицького ЦПРПП.

Учасників гостинно зустріли і брали активну участь в зустрічі господарі закладу: директор ліцею Ковердюк Олег Романович, заступник директора з виховної роботи Невар Оксана Степанівна.

Олег Романович вітальми словом розпочав семінар та познайомив присутніх з історією навчального закладу та його досягненнями.

Консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Маневицької селищної ради Пацаманюк Світлана Василівна під час виступу привернула увагу присутніх до змін в освітньому процесі, що стосуються шкільних бібліотек, відзначила позитивний досвід роботи багатьох закладів освіти щодо зростаючої ролі шкільних бібліотек у наданні якісних освітніх послуг. Виступаюча наголосила на актуальності перетворення шкільних бібліотек в інформаційно-методичні осередки освітньої галузі. Важливим аспектом діяльності бібліотек є створення на їх базі навчально-інформаційних центрів і сучасних засобів вільного доступу до українського і світового інформаційного ресурсу.

Власними напрацюваннями поділилася завідувачка шкільною бібліотекою Корольчук Марія Андріївна, яка презентувала інноваційні форми роботи для виховання компетентного читача. Марина Андріївна акцентувала увагу колег на тому, що бібліотечна інновація – це оригінальна, нестандартна ідея, методика, проєкт, які виходять за межі існуючих канонів і традиційних форм і відображають новий підхід до змісту і організації бібліотечного обслуговування, до технології управління бібліотекою.

У професії бібліотекаря виникають різні ситуації, до яких потрібно підійти помірковано і добре їх проаналізувати, при цьому зберегти свій діловий імідж.

Сьогодні творчі бібліотекарі повинні не лише популяризувати книгу, проводити системну роботу щодо формування активного, грамотного користувача, а й виховувати патріотичну високодуховну людину, саме тому у продовження зустрічі педагогом-організатором Хом’як Вікторією Миколаївною було проведено майстер-клас «Оберіг для ЗСУ».

Присутні були приємно вражені інсценізацією української народної казки «Пан Коцький». Діти із задоволенням виконували ролі, передавали настрій та характер персонажів.

Для людини будь-якої професії, а особливо педагога, дуже важливим є  уміння відновлювати власні ресурси та емоційний стан. Цьому сприяють різноманітні арттерапевтичні вправи, які дають змогу відкинути, хоча би тимчасово, робочі моменти й поринути у світ своїх емоцій. Психологічною службою ліцею проведено кілька вправ з шкільними бібліотекарями. З присутніми працювали практичний психолог Макарчук Олеся Миколаївна та соціальний педагог Книш Валентина Леонтіївна.

Підводячи підсумок зустрічі, Пацаманюк Світлана Василівна подякувала господарям за гостинність, за плідну працю, за професійність та  практичні поради. Всі присутні отримали нові знання, враження, хороший настрій і гарні спогади, перейняли досвід колег, поділились власними напрацюваннями.


« повернутися

Вхід для адміністратора