A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

18 жовтня 2023 року проведено семінар-практикум вчителів географії на тему: «Краєзнавчий принцип навчання як засіб реалізації компетентнісного підходу в шкільній географічній освіті»

Дата: 19.10.2023 16:26
Кількість переглядів: 864

   

18 жовтня 2023 року згідно з планом роботи Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Маневицької селищної ради та за сприяння дирекції Черемського природного заповідника відбувся виїзний науково-практичний семінар на тему: «Краєзнавчий принцип навчання як засіб реалізації компетентнісного підходу в шкільній географічній освіті», в якому взяли участь вчителі географії Маневиччини.

      Розпочала семінар консультант Іщик Юлія Василівна, яка ознайомила всіх присутніх з темою та планом  роботи, а також зосередила увагу педагогів на вимогах, які ставить перед освітянами Постанова КМУ №800 щодо щорічної курсової перепідготовки та загального обсягу годин підвищення кваліфікації у міжатестаційний період, що є однією з основних умов успішної атестації учителя.

   На продовження роботи голова спільноти вчителів географії, вчитель географії Великояблуньківського ліцею Ткачук Сергій Іванович, звернув увагу на  особливості краєзнавчого принципу у викладанні географії. Наголосив, що географічне краєзнавство на сучасному етапі  є важливим засобом зростання національної самосвідомості на основі конкретних прикладів своєї місцевості через науково - природнокорисну діяльність учнів. Викладати географію на краєзнавчій основі означає проводити навчання так, щоб місцевий краєзнавчий матеріал був вихідним для формування географічних уявлень, понять і закономірностей та спостерігати географічну дійсність у взаємозв'язках її окремих компонентів і результати спостережень використовувати на уроках.

     Своїм досвідом роботи з  проблемою  сучасності  шкільної географічної освіти у мовах подолання наслідків воєнної російської агресії поділився Сахнюк Микола Анатолійович, вчитель географії Великоведмезької гімназії-філії ОЗЗСО «Цмінівський ліцей». Він відзначив, що в сучасних умовах шкільна природнича освіта стає одним з ключових чинників формування особистості з активною громадянською позицією.

     Будь Марія Миколаївна, вчитель географії Лісівської гімназії,  розкрила  тему  екологічного виховання учнів на уроках географії, зазначивши, що в екологічній освіті головне значення мають роботи на місцевості за оцінкою характеру впливу дії людини на оточуюче середовище. Екологічне виховання - це систематична педагогічна діяльність, яка спрямована на розвиток у людини культури при взаємодії з природою.

     Учасники мали можливість послухати Іващик Ульяну, провідного фахівця з екологічної освіти,  яка провела змістовну екскурсію стежками заповідника, під час якої учасники семінару  збагатили та поповнили свої знання про флору і фауну Черемського заповідника.

     Щиро дякуємо учасникам та виступаючим за проведення науково-практичного семінару, а Збройним Силам України – за можливість працювати!

 


 


« повернутися

Вхід для адміністратора