A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Відбувся семінар з вчителями історії та правознавства приурочений до Дня Гідності та Свободи України

Дата: 22.11.2023 14:13
Кількість переглядів: 210

   21 листопада 2023 року відбувся науково-практичний семінар учителів історії та правознавства «Скорботне ХХ століття: трагедії голоду в Україні. Революція Гідності: на шляху до історії» на базі Маневицького краєзнавчого музею.  

  Розпочала роботу семінару консультантка КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Іщик Юлія Василівна, наголосивши, що саме 21 листопада 2013 року на Майдані Незалежності розпочалась нова сторінка для українського народу з мирного протесту студентів та активістів проти відходу керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію. Тож, 21 листопада ми відзначаємо День Гідності та Свободи в Україні. Одне із знакових державних свят, завдяки якому 10 років тому ми сформували нашу національну ідею – Гідність і Свобода України.  Практикум із проведення Всесвітнього дня Гідності провела заступник з навчальної роботи, вчитель історії ОЗЗСО «Троянівський ліцей» Книшук Ольга Вікторівна, яка ознайомила присутніх із путівником Global Dignity Day: Ukraine 2023. Практичні вправи про гідність, національні символи були поєднані із фокусом на пошук ресурсів підтримати себе та допомогти іншим на шляху до Перемоги України.

 

   Цього року ми вже вдруге вшановуємо пам’ять  жертв трагедії штучно створеного голоду в 1932-1933 роках тоталітарною радянською владою в час повномасштабного воєнного вторгнення росії, яке призводить до геноциду українців.  Щорічно в четверту суботу листопада ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. «Станом на жовтень 2023 року визнали голод в Україні актом геноциду парламенти 28 держав» – озвучив Ковердюк Олег Романович – директор, учитель історії Оконського ліцею. Також виступаючий широко розкрив тему  голодомору, особливості викладання цієї проблеми відповідно до  вікових груп  не травмувавши психіку дитини в умовах сьогодення.

  Продовжила виступ Іщик Юлія Василівна, зупинившись на  питанні  демографії голодомору. Потрібно пам’ятати, що втрати в Україні серед українського населення склали близько 4,5 мільйонів осіб, з них  1 мільйон – діти. У багатьох районах України у вересні 1933 року за шкільні парти не сіли близько двох третин учнів. Питання демографії голодомору залишається актуальним і по цей час, бо радянська влада злочинно замовчувала і приховувала факти про голод в Україні. В 1934 році видано розпорядження про вилучення всіх метричних книг та архівних записів про реєстрацію смертей за 1932–1933 роки. Лише у 1988 році радянська влада визнала Голодомор.

     На завершення семінару історики Маневицької громади мали змогу послухати лекцію директора Маневицького краєзнавчого музею Хомича Петра Микитовича про трагічні події Другої світової війни на теренах Волинської області. Також, всі присутні завітали в музей одного експонату «Маневицький човен-моноксил». Висловлюємо слова вдячності за проведену роботу директору та працівникам нашого краєзнавчого музею.

    Сьогодні рашистський режим прагне знову вчинити на українській землі геноцид, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову – знищити українську націю як таку. 10 років тому ми сформували нашу національну ідею – Гідність і Свободу України. Ми непохитні у прояві Гідності України перед усім світом і тому працюємо разом заради спільних інтересів. Наша зброя заряджена гідністю і жагою до свободи. Ми неодмінно переможемо російського агресора, в єднанні наша сила і міць, щира вдячність Збройним Силам України, які боронять кордони нашої держави і дають нам можливість працювати!


 


 


« повернутися

Вхід для адміністратора