A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Послєдов Віталій Олександрович

Дата: 11.01.2024 15:48
Кількість переглядів: 20

          Народився майбутній Герой 22 березня 1994-го року у селі Цміни Маневицького району Волинської області. Мав чотирьох братів та п’ятьох сестер. Батько, Послєдов Олександр Федорович, працював механіком у місті Вараш, на даний час перебуває на пенсії. Мати, Послєдова Наталія Леонтіївна, одеситка, працювала кранівницею на будівництві. Переїхавши на Волинь, Наталія Леонтіївна разом з чоловіком та дітьми певний час жила у селі Велика Ведмежка. Пізніше сім’я змінила місце проживання, оселившись у Цмінах. Там Наталія Леонтіївна почала працювати у місцевій амбулаторії.

    Навчався Віталій у Цмінівській школі. Ще з дитинства обожнював грати у футбол та дуже сильно любив природу. Але коли у школі проходив набір юних футболістів, у якому він брав участь, отримав травму. Через це Віталій не зміг далі займатися футболом.

     Після закінчення школи у 2009 році Віталій вступив до Агротехнічного коледжу. Після здобуття фаху механіка у 2013 році був призваний до армії, а вже після повернення зі служби вирішив – лише військова справа. Ні для кого з рідних це не стало особливим здивуванням.

     Під час служби перебував у лавах снайперського підрозділу окремої механізованої Залізної бригади, був солдатом строкової служби. Брав участь у пекельних боях на сході України у 2014 році. Після чого пішов працювати в охорону РАЕС у м. Вараш.

    Пропрацювавши певний час, пішов навчатися у військовий коледж сержантського складу Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові. Саме в цей період – 27 грудня 2019 року – Віталій створив сім’ю, одружившись з Демедюк Мариною Федорівною. Після випуску у 2021 році був розподілений на службу в Житомир.

         Віталій Послєдов, позивний Грек, служив у 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді Збройних Сил України. Командував інженерно-саперним взводом. З перших днів повномасштабної війни офіцер разом зі своїм підрозділом боронив Україну від російських окупантів. Виконував бойові завдання на передовій та вірив у перемогу.

         Мав дуже хороших побратимів, називав їх «Мавпенята», тому що вони могли виконувати дуже складні завдання. Віталій був поранений та контужений 1-го квітня. Відмовився від госпіталізації з такими словами: «Я своїх побратимів не кину». Але 5-го квітня при виконанні бойового завдання почався обстріл поблизу населеного пункту Довгеньке Ізюмського району, що на Харківщині. Наказавши побратимам повертатися в безпечне місце, залишився виконувати завдання, але, на превеликий жаль, загинув смертю хороброго. Бійці, втративши свого командира, впали у дуже велику депресію, з якої не могли вийти довгий час.

    Віталій був чесною та доброю людиною, а також був душею компанії. Ніколи нікого не залишав у біді. Усе своє коротке життя Віталій дуже шанував життя, красу природи, радів кожній травинці, пташині. Але особливо любив він свій край – рідну Волинь, казав, що жити без неї не може: «Ніде у світі немає такої благодатної землі, як та, де народився, виріс і живу».

    Віталій завжди говорив: «У мене три коханих жінки – дружина, мама та Україна. Але найбільш кохана – це Україна».

    Немовби передчуваючи свою ранню загибель, у молоді студентські роки Віталій Послєдов любив наспівувати слова відомої пісні:

    На могилі моїй посадіть молоду яворину,

    І не плачте за мною, за мною заплаче рідня.

    Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну.

    А потім казав, що краще не яворину, а калину: «Так буде користь з неї, бо коли взимку на могилу прилітатимуть пташечки, то матимуть хоч що їсти».

    Поховали Воїна 18 травня 2022 року у с. Цміни.

    У Віталія залишилася дружина, батьки і велика родина.

    Згідно Указу Президента України від 20 квітня 2022 року № 265 Віталія Послєдова за особисту відвагу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України та вірність військовій присязі нагороджено посмертно орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, присвоєно звання старший лейтенант.

    Батькам Віталія Послєдова також вручили Подяку за виховання справжнього офіцера, захисника України.

     

    Список використаних джерел:

1.    Платформа пам’яті Меморіал. Загиблі у війні росії проти України.   URL:https://www.victims.memorial/people/vitalii-posliedov

2.    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №265/2022 від 20 квітня 2022 р. Про нагородження В. Послєдова посмертно орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, присвоєно звання старший лейтенант.

   URL: https://www.president.gov.ua/documents/2652022-42221

Матеріали підготували:

Послєдов Володимир, учень 9 класу Опорного закладу загальної середньої освіти «Цмінівський ліцей» Маневицької селищної ради Волинської області Чілій Ірина Вікторівна, учитель історії та правознавства Опорного закладу загальної середньої освіти «Цмінівський ліцей» Маневицької селищної ради Волинської області


« повернутися

Вхід для адміністратора