A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Володимир Приходько

Дата: 16.01.2024 12:04
Кількість переглядів: 18

 

     

    Війна, яка розпочалася в нашій країні ще в 2014 році під назвою АТО, торкнулася серця багатьох справжніх українських захисників. Багато з яких вирушили в тяжку дорогу, щоб захистити український народ. Одним із таких героїв є волинянин Приходько Володимир, який не побоявся віддати своє життя за мирне майбутнє всіх ближніх.

Наш герой народився  17 червня 1989 р., на Станції Новий-Чарторийськ Маневицького району Волинської області у родині Валентини Василівни та Володимира Радіоновича Приходьків. Володя Приходько – найменша дитина в сім’ї. Він навчався у Цмінівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, яку закінчив у 2006 році. Щоб отримати професію столяра, вступив до Маневицького професійного ліцею у цьому ж році.

 Після закінчення школи пішов служити до лав Української армії. Володимир служив десантником у 80-ій аеромобільній бригаді м. Львова [1]. Командування цінувало його за професіоналізм, чесність, відданість. У день народження отримав подяку за високі професійні якості, а 2 серпня в День десантника додався ще й нагрудний знак. Вчителі нашої школи раділи за свого вихованця. Особливо гордився ним Сергій Миколайович Оленюк, воїн-«афганець», дядько Володі. Марія Волинська у  своїй книзі «Спалах вічності» згадує про нашого земляка у рядках поезії «Десь блудить Мир…» [3, с.65].

Після завершення військової служби повернувся до рідного села. Маючи хист до будівництва, виконував ремонтні та будівничі роботи у м. Києві, будував приміщення клубу у с. Галузія.

Був мобілізований до лав української армії 9 квітня 2014 року до військової частини м. Володимир-Волинський №51, А 2331, команда ПВ 3938. Виконував військове завдання під час антитерористичної операції на сході України. Отримавши у бою  під Старобешево Донецької області численні переломи хребта з ушкодженням внутрішніх органів, помер 22 серпня 2014 року. Похований 30 серпня 2014 року на кладовищі с. Цміни[1].

  На стінах шкільного коридору, яким ще кілька літ тому бігав Володя, земляки відкрили меморіальну дошку на честь загиблого військовослужбовця Володимира Приходька.

Указом Президента України № 311/2015 від 4 червня 2015 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)[2].

Дивлячись на героїзм наших захисників, кожен з нас не має права на помилку. Не має права зрадити пам’ять всіх тих, хто пролив свою кров за рідну землю. Тому дякуємо нашим героям, завдяки яким ми можемо спокійно іти на роботу та повертатися з неї, вчитися, відпочивати, подорожувати прекрасними місцями України.

 

 

 

 

Список використаних джерел:

  1. Відкриття меморіальної дошки пам’яті Володимира Приходька. URLhttp://manrayrada.gov.ua/news/vidkrittya-memorialno-doshki-pam-yati-volodimira-prihodka-u-cminivskiy-zagalnoosvitniy-shkoli.h(дата використання: 15.05.2023)
  2. Приходько Володимир Володимирович. URL: https://memorybook.org.ua/19/prihodkovolod.htm(дата використання: 16. 05.2023)
  3. Волинська Марія. Спалах вічності: книга, Київ: 2017., 88 с.

 

                                                                  Левкова Софія, учениця 10 класу

                                                                  ОЗЗСО «Цмінівський ліцей»

                                                                 Маневицької селищної      ради 

Науковий керівник:

Мельник Катерина Миколаївна, учитель української мови та літератури

ОЗЗСО  «Цмінівський ліцей» Маневицької

селищної ради Волинської області

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора