A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Проведено навчальний семінар для керівників ЗЗСО.

Дата: 29.03.2024 11:08
Кількість переглядів: 259

 

     26 -27 березня відповідно до плану роботи КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Маневицької селищної ради та співпраці з Волинським інститутом післядипломної педагогічної освіти в онлайн-режимі було проведено сертифікований  навчальний семінар для керівників закладів освіти «Навчання медіаграмотності у ЗЗСО».

Автори програми – Рудь Оксана Володимирівна, старший викладач кафедри менеджменту освіти  та Сташенко Михайло Олександрович, кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедри менеджменту освіти Волинського ІППО.

   Мета зустрічі:

  • висвітлити складові інфомедійної гігієни;
  • розкрити основні шляхи ефективного споживання, фільтрування та перевірки інформації в медіа та соціальних мережах;
  • надати учасникам навчального семінару теоретичні та практичні знання з впровадження медіаграмотності в освітній процес;
  • ознайомити з практиками та інструментами для розвитку навичок інформаційної та медійної грамотності у здобувачів освіти;
  • обговорити проблеми та перспективи впровадження інфомедійної грамотності в освітній процес.

         

     Медіапростір нині є невідємною частиною життя ледь не кожної людини. Ми споживачі та творці контенту різної інформації в мережі. Та поряд з освітніми матеріалами, розвагами, корисною інформацією та мемами мережею ширяться й фейки, маніпуляції, збір даних. І в таких умовах стає чітко зрозумілим, що вміння критично сприймати інформацію та опрацьовувати її – одна з головних навичок сьогодення. Із слухачами спікери говорили про інтегрування медіаграмотності, медіа-культури і медіагігієни в освітнє середовище. Педагоги здобули навички критичного аналізу і верифікації інформації та декодування медіатекстів, фактчекінгу, безпечного користування онлайн сервісами, виявлення маркерів токсичного контенту.  Було зосереджено  увагу слухачів на формах і методах роботи, а також на  різних ресурсах та інтернет-платформах, за допомогою яких вчителі зможуть вдало прививати ці навички учням.

            Учасники зустрічі мали можливість перевірити рівень своєї медіаграмотності, виконуючи практичні завдання.

Досить цікавим було те, що  педагогічні працівники змогли в прямому етері долучитися до презентації одного з найочікуваніших видань шкільної медіаосвіти – «Основи медіаграмотності. 7 – 8 класи. Посібник для вчителя», що містить дидактичні матеріали та розробки занять для викладання курсу «Основи медіаграмотності.  «Основи медіаграмотності. 7 – 8 класи» (програма має гриф МОН України «Схвалено для використання в освітньому процесі»). Автор посібника – Олександр Мокрогуз, завідувач кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського, кандидат педагогічних наук, доцент.

    У результаті даного семінару 25 слухачів отримали сертифікати про підвищення кваліфікації обсягом у 8 годин, цінні знання, корисну та цікаву інформацію.

 Щиро вдячні Волинському інституту післядипломної педагогічної освіти за співпрацю та пізнавальний  навчальний семінар!

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора