A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Проведено навчальний семінар учителів англійської мови

Дата: 27.04.2024 10:38
Кількість переглядів: 345

         26 квітня на базі Маневицького ліцею №2 відбувся навчальний семінар учителів англійської мови «Комунікативні форми навчання як основа вивчення іноземної мови".

    Відкрила зустріч вітальним словом Оксана Василівна Будь, директорка цього закладу освіти, яка акцентувала увагу присутніх на тому, з якими труднощами доводиться стикатись вчителям та учням, адже ми живемо у важкі часи. Але, незважаючи на це, педагоги мають розвивати особистість школярів  та наближати Перемогу на освітньому фронті.

   Продовжила семінар директорка КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Маневицької селищної ради, Іванна Анатоліївна Іващик.   Вона представила учасників зустрічі, наголосила на важливості вивчення іноземних мов у сучасному світі. Іванна Анатоліївна ознайомила присутніх з планом роботи семінару, привернула увагу колег до особливостей та вимог законодавства щодо курсової перепідготовки та атестації.

  Основною метою навчання іноземної мови є формування комунікативної компетенції, що означає оволодіння мовою як засобом міжкультурного спілкування, як інструмент у діалозі культур і цивілізації сучасного світу. Ця мета передбачає досягнення школярами такого рівня комунікативної компетенції, який був би достатнім для здійснення спілкування в усній (говоріння, аудіювання) та писемній (читання, письмо) формах у межах визначених комунікативних сфер,тематики ситуативного мовлення та на основі мовного і мовленнєвого матеріалу.

   Навчання говорінню – лише частина навчання усного мовлення, так як усна форма включає в себе і говоріння, і аудіювання.  Саме про це колегам розповіла Жанна Серафимівна Беденюк, вчителька англійської мови Маневицького ліцею №2. Вона зазначила, що обидва ці процеси нерозривні в спілкуванні, тісно пов’язані вони і в навчанні: навчання говорінню неможливе без розуміння мови на слух. Педагогиня поділилася досвідом роботи які вона використовує методи на уроках, щоб навчити учнів говорити англійською мовою.

    Наталія Михайлівна Конопатська, вчителька Маневицького ліцею № 2 підняла питання навчання письма як виду мовленнєвої діяльності. Зокрема, колега зупинилася на етапах навчання письма:

  • оволодіння каліграфією;
  • оволодіння орфографією із залученням матеріалу, опрацьованого усно;
  • оволодіння писемним мовленням як засобом спілкування.

Наталія Михайлівна нагадала колегам, що відповідно до Загальноєвропейських рекомендацій існує шкала, за якою визначають рівень сформованості навичок писемного мовлення.

   Чилей Інна Петрівна, завідувач Новопідцаревицької початкової школи-філії ОЗЗСО «Цмінівський ліцей» презентувала свої напрацювання по темі «Читання як комунікативний метод навчання іноземної мови».  Навчити читати – одне з основних завдань шкільного курсу англійської мови. Колега зазначила, що найбільший обсяг роботи з формування навичок техніки читання виконується протягом першого року навчання: учні запам’ятовують конфігурацію літер, вчаться розпізнавати їх, озвучувати, писати, користуючись картками розрізаної азбуки, алфавітом в малюнках тощо.

     Іванна Михайлівна Малюга, вчителька англійської мови Маневицького ліцею №2 поділилася досвідом та враженнями про поїздку у Вроцлав (Республіка Польща), де пройшов 30-годинний курс учителів англійської мови («Teaching and Learning in Difficult Times»), організований Британською Радою. Педагогиня розповіла, що навчання було дуже цікавим та корисним, а тематика нині досить актуальною. Упродовж трьох днів учасники курсу вчилися долати стрес та психологічні травми. Цей досвід є цінним, адже вчителі працюють з учнями у такі непрості часи і варто знати як знайти підхід до кожної дитини, і знати як вирішити ту чи іншу життєву ситуацію.

   В результаті, колеги дійшли висновку, що всі чотири види мовленнєвої діяльності є пов’язані між собою та відіграють важливу роль при вивченні іноземної мови.

    Щира подяка дирекції та кафедрі вчителів іноземної мови за гостинність, теплий прийом, колегам за співпрацю, а нашим Збройним Силам України за те, що бережуть наш спокій та дають можливість працювати, розвиватись та навчати дітей! Миру нам та Перемоги!



« повернутися

Вхід для адміністратора