A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради

Відбулося відкриття Розмовного клубу української мови «ГОВІР»

Дата: 13.05.2022 10:56
Кількість переглядів: 266

12 травня у Маневичах відбулося відкриття Розмовного клубу української мови «ГОВІР», який створений на базі Центру професійного розвитку педагогічних працівників Маневицької селищної ради.

У клубі зібралися щирі українці, котрим не байдужа доля рідного слова.

Вітальними словами до присутніх звернувся виконуючий обов’язки начальника відділу освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради Валерій Васильович Марчук, який зазначив, що зараз ми переживаємо  дуже тяжкі часи, українці боряться за власну свободу, і ми повинні бути сильними, цінувати й розвивати українську мову, яка стала певною причиною нападу окупантів на наші землі. Керівник побажав вимушеним гостям Маневиччини якнайшвидше дочекатися Перемоги та повернутися до своїх домівок.

Із членами клубу працюють фахівці Центру професійного розвитку:  Кушко Оксана Леонідівна, директор Центру, за фахом викладач української мови та літератури; Сахнік Ярослава Олександрівна, консультант з питань суспільно-гуманітарної галузі; Терещенко Леся Іванівна, психолог.

На першому засіданні клубу «ГОВІР» Оксана Леонідівна нагадала присутнім, через що довелося пройти українській мові на шляху до сьогодення, адже її дорога нараховує багато трагічних та болючих подій.   А саме було розглянуто скорботний календар українсько мови за документами, які діяли на наших землях протягом 3-х минулих століть і придушували українську мову (1720 р. - указ Петра І про заборону книгодрукування українською мовою; 1769 р. - видано розпорядження російської церкви про вилучення в населення України українських букварів та книг; 1876 р. - указ російського царя Олександра II про заборону друкування нот українських пісень; 1989 р. - видано постанову, яка закріплювала в Україні російську мову як офіційну загальнодержавну мову тощо). Також обговорили історію виникнення свята Міжнародного дня рідної мови 21 лютого та його значимість для українського народу.

Було приділено багато уваги цікавим фактам, які підтверджують унікальність та відрізняють від інших мов українську.

Присутні опрацювали матеріали, які допоможуть бажаючим без великих зусиль перейти на українську мову. Члени клубу отримали пам’ятку «Як легко перейти на українську мову», якою обіцяли користуватись у повсякденному житті.

Психолог Леся Іванівна Терещенко провела розвантажувальне заняття із членами клубу. Говорили про доброту. Добрі справи позитивно впливають на наше психофізіологічне здоров'я. Організм людини під час позитивного стресу виробляє величезну кількість захисних речовин. Тому по-справжньому добрі люди набагато рідше хворіють. До того ж, у стані «приступу доброти» виробляються гормони, що активізують розумову діяльність і збуджують творчий потенціал. Тому присутніх лікували добротою. Лікування добротою потребують не тільки хворі й самотні, але й цілком здорові благополучні люди. Було використано багато вправ, які дозволили присутнім забути про жахи війни, висловитись, посміхнутись.

Психолог використала також елементи притчотерапії. Сенс притчі людина сприймає не лише розумом, а й почуттями, усім своїм єством. Цей невеликий за обсягом алегоричний, а також символічний і метафоричний твір підштовхує замислитися над змістом та сенсом життя.

Відкриття клубу «ГОВІР» стало святом спілкування як для гостей, так і для працівників Центру. А яке ж свято обходиться без квітів? Завершилася робота першого засідання приємною квіткотерапією: всі учасники залишили залу із запашними букетами бузку в руках та із посмішками на обличчі.

ФОТОАЛЬБОМ ПОДІЇ

З нетерпінням чекаємо наступних зустрічей!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора